Home, Cykloturistika -> Výjezdy v roce 2001 -> Návštěva u Vladimíra Menšíka Návrat do domoviny

Návštěva u Vladimíra Menšíka



Trasa Marefy - Prace - Želešice - Ivančice - Rajhrad - Mohyla míru - Marefy
Popis

Po E50 přijedeme do Slavkova, kde za benzinkou za městem odbočíme doleva. V Křenovicích u cukrárny odbočíme vpravo směr Brno, kde nás čeká první větší stoupání. Sjedeme do Prace a zatočíme doleva, na další křižovatce doprava (rovně k Mohyle míru). V Kobylnicích nejdříve doprava a později dvakrát vlevo. Projíždíme vlevo od letiště Brno-Tuřany. V Tuřanech zabočíme vlevo okolo kostela, na další křižovatce rovně směr Chrlice. Jedeme stále rovně, nakonec doprava na Modřice. Přejedeme most (vpravo Olympie) a přijedeme do Želešic (stoupání do obce, směr Ivančice). Pokračujeme rovně přes Hajany a Ořechov, kde zatočíme vpravo na Silůvky a přijedeme až do Moravských Bránic.

Při sjíždění do obce dáváme pozor, na první křižovatce zabočíme vpravo a přijedeme pod viadukt, kde si v prameni na levé straně můžeme nabrat vodu. Vrátíme se zpět a pokračujeme vpravo do Ivančic. Při cestě projíždíme pod Ivančickým viaduktem. V Ivančicích můžeme navštívit stálou expozici Vladimíra Menšíka na Palackého náměstí. Odtud Pokračujeme uličkou dolů až k zábradlí, kde se vpravo napojuje silnice na Moravský Krumlov; odbočíme na ní vlevo. Vystoupáme serpentiny a na druhé křižovatce odbočíme vlevo do Rokytné. Vystoupáme do obce a sjedeme na křižovatku, kde se vydáme vlevo po dlážděné cestě. Přes Krumlovský les sjedeme do Jezeřan.

Za obcí odbočíme vlevo a rovně jedeme přes Pravlov do Němčiček, kde zatočíme doleva. Projedeme Bratčice a Syrovice a dorazíme na křižovatku před Rajhradem. Vydáme se vlevo a po několika metrech zahneme do obce. V Rajhradicích se dáme vlevo, na křižovatce za obcí vpravo. Za Otmarovem odbočíme vlevo a přijedeme do Telnic, kde silnicí o pár metrů vpravo pokračujeme do sokolnic. Za přejezdem odbočíme vpravo a souběžně se zelenou turistickou značkou stoupáme na Mohylu míru. Odtud sjedeme do Prace a přes Křenovice a Slavkov přijedeme do Maref.

Délka 130 km
Čas 11 hodin
Pro průměrnou rychlost 16 km/h, 3 hodiny na prohlídky a přestávky
Náročnost Velká (207,82)
Zajímavost Ivančický viadukt - technická památka
Ivančice - rodné město Vladimíra Menšíka
Mohyla míru - památka bitvy Tří císařů u Slavkova
Terén Na trase se vyskytuje větší počet kopců, které však umožňují četné výhledy do okoli. Např. nad Křenovicemi, před Moravským Krumlovem, za Krumlovským lesem, ale i jinde.
Spojení Marefy, Slavkov a Křenovice leží na železniční trati Brno - Veselí nad Moravou. Ve Slavkově staví navíc i spěšné vlaky a některé rychlíky. Křenovicemi prochází také trať Brno - Přerov. Lze začít i v Brně, trasa prochází nedalo od něj.




[ Zpátky na seznam cyklovéletů ]




Své připomínky lze adresovat do /dev/null, daleko lepší cesta však zní alfs-email@email.cz
© Alf 21. dubna 2002