Home, Cykloturistika -> Výjezdy v roce 2001 -> Historie a současnost Návrat do domoviny

Historie a současnost



Trasa Náměšt nad Oslavou - Vladislav - Dolní Vilémovice - vodní nádrž Dalešice - jaderná elektrárna Dukovany - Rešice - Olbramovice - Dolní Kounice - Moravské Bránice
Popis

Z nádraží se dáme ulicí vpravo. Na křižovatce odbočíme směr Třebíč (vlevo). Po silnici s mírnými kopečky dojedeme do Vladislavi. Po sjezdu do obce se na křižovatce dáme vlevo a vyšlápneme kopec. Projedeme Číměř a mírně kopcovitým terénem pokračujeme přes křižovatku až do Dolních Vilémovic. Při vjíždění na náves je na pravé straně dům číslo 79, rodiště Jana Kubiše.

Vrátíme se zpět na křižovatku nad obcí, na které odbočíme doprava. Mírně kopcovitým terénem přijedeme až do Dalešic. Vjedeme vlevo do obce, projedeme ji a na jejím konci zatočím vpravo. Na křižovatce před obcí Slavětice se dáme doleva a lesem přijedeme na hrát vodní nádrže Dalešice, pod níž se nachází vodní přečerpávací elektrárna. Po červené turistické značce stále lesem sjedeme až k rozcestníku Hřebec, kde odbočíme vpravo. Vyjedeme u jaderné elektrárny Dukovany, kde je možné navštívit informační centrum.

Od informačního centra se dáme silnicí vpravo až do Dukovan. Zde odbočíme vpravo a později vlevo. Vyjedeme kopec přes železnici a projedeme Horní Dubňany, za kterými se dáme vpravo. V Rešicích na návsi ostře zatočíme vlevo a jedeme do kopce. V domě číslo 101 na pravé straně se narodil Adolf Opálka, což dokládá pamětní deska. Sjedeme prudší kopec do Tulešic a pokračujeme stále směrem na Pohořelice. Jakmile projedeme pod železničním mostem, zabočíme vpravo, pozdějí doleva a rovně přijedeme do Olbramovic. Na křižovatce za školou pokračujeme rovně. Po pravé straně budeme mít koupaliště. Mírným stoupáním a prudším sjezdem přijedeme do Šumic, které projedeme. V Loděnicích se dáme vlevo, na křižovatce za obcí doprava. Jedeme stále rovně až do Pravlova, kde se na křižovatce dáme vlevo. V Dolních Kounicích přejedeme most a stále rovně přijedeme pod kopec vedoucí krátce hájkem a později vinohrady. Před vrcholem kopce zatočíme vlevo na cestu do vinohradů. Dáváme pozor, abychom nesjeli z červené turistické značky. Ta nás kolem chat dovede po lesní pěšině na silnici. Odbočíme doprava a přijedeme do Moravských Bránic. Na křižovatce odbočíme doleva směr Ivančice, na kopci však odbočíme doprava (cedule za stromem) a přijedeme k nádraži.

Délka 95 km
Čas 10 hodin
Pro průměrnou rychlost 16 km/h včetně 2 hodin na návštěvu IC JE Dukovany
Náročnost Velká
Zajímavost Dolní Vilémovice - rodiště Jana Kubiše, člena desantu Anthropoid, účastníka atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
vodní nádrž Dalešice - nejvyšší sypaná hráz v ČR
Rešice - rodiště Adolfa Opálky, člena desantu Out Distance, účastníka atentátu na Reinharda Heydricha
JE Dukovany, IC - jak funguje jaderná elektrárna, co s odpadem a na jiné další otázky naleznete odpověď právě zde
Terén Trasa vede mirně členitým terénem, občas s většími kopci. Úvodní trasa do Vladislavi vede po hlavní silnici. Další úseky až do Dolních Kounic vedou po méně frekventovaných silnicích, vesměs značených jako cyklostezky. Při sjíždění z vinohradů do Moravských Bránic pozor. Nezapomeňte, že se nalézáte na lesní cestě a řízení věnujte zvýšenou pozornost!
Spojení Včas se informujte, zda lze vlakem kolo převážet!
Pro start a cíl v Brně lze použít tyto vlakové spoje:
Brno hl. n. - Náměšť nad Oslavou: R 662 Rožmberk, ODJ. 07:20, PŘIJ. 08:10
Moravské Branice - Brno hl. n.: Os 4447, ODJ. 18:40, PŘIJ. 19:13
Moravské Bránice - Brno hl. n.: Os 4415, ODJ. 21:15, PŘIJ. 21:47




[ Zpátky na seznam cyklovéletů ]




Své připomínky lze adresovat do /dev/null, daleko lepší cesta však zní alfs-email@email.cz
© Alf 21. dubna 2002